A vágyakozás enciklopédiája

  Az év elején elvállalt kihívásaim szerepelt egy olyan pont, hogy minél többféle műfajjal és nemzetiséggel szeretnék megismerkedni. Ezzel eddig eléggé gyatrán állok, viszont legutóbb felfedeztem a könyvtárban A vágyakozás enciklopédiáját, s úgy gondoltam, hogy a fenti feltételeknek teljesen megfelel: a szerző, Hilde Ostby norvég, és a könyv formátuma sem mindennapi.


Fülszöveg: A vágyakozás enciklopédiája izgalmas, okos és sokrétű regény a szerelem természetéről és történetéről. A főhős, Liv Vestby elhatározza, hogy könyvet ír arról, hogy létezik szerelem első látásra, és az A-tól Z-ig terjedő szócikkeiben feldolgozza a világtörténelem leghíresebb szerelmeseinek történeteit. Szó esik többek között Dante és Beatrice viszonyáról, a morze-ábécéről, Rómeó és Júlia históriájáról, megtudjuk, Boleyn Anna hogyan szerezte meg, majd vesztette el VIII. Henriket. Találkozunk a bibliai Onanával, a milói Vénusszal, Napóleonnal, Diderot-val, Jeanne D’Arc-kal, Júdással, egy szerelmes könyvtárossal és egy boldogtalan kerékpárszerelővel. Mindeközben a háttérben kirajzolódik az enciklopédia mögött megbúvó szerkesztő, Liv Vestby története is.

  Azt hiszem, hogy a forma konkrét definiálása az, hogy szótárregény, de javítsatok ki, ha tévedek. Számomra ez az újdonság erejével hatott, és őszintén szólva, nagyon tetszett, több ilyet is szeretnék még olvasni. Amúgy olyan, mintha egy novelláskötet tartanék a kezemben: a 29 rész látszólag nem kapcsolódik egybe, csak különféle szerelmi történeteket olvashatunk, amik a legtöbbször (sőt, visszagondolva minden alkalommal) sajnos negatív végkifejletben csúcsosodnak ki. Viszont a történeteket átitatja a szerző szerelmi csalódásokkal teli életútja, a saját kielégítetlensége (a regényben Liv Vestby-ként szerepelteti magát), így kirajzolódik az ő története is. Ezek segítségével szeretné az egyszemélyes szerkesztőség megkeresni a választ arra, hogy létezik-e a szerelem, mik a "tünetei", jelei, és hogy első látásra bele lehet-e szeretni valakibe.

  Hilde az előszavában leszögezi, hogy aki nem ért egyet vele és az ő szubjektív véleményével, az kapja be. Azt hiszem, már ebből is hűen lejön, hogy mennyire provokatív ez a könyvecske. És ez még csak a kezdet. Sajnos ehhez kapcsolódik az a dolog, ami a legjobban idegesített az enciklopédiában: a sok vulgaritás és a kendőzetlen pornografikus elemek nekem nem jöttek be. Tudni kell rólam, hogy nem vagyok egy elvakult vallásos lány, viszont az eléggé kiverte nálam a biztosítékot, hogy az írónő kreált egy homoszexuális Jézust, aki mindössze azért vállalta a keresztre-feszítés megpróbáltatásait, hogy bevallhassa Poncius Pilátusnak, hogy szereti. (side note: Mindemellett Júdás is homoszexuálissá válik, aki azért árulja el Jézust, mert az nem vette észre szerelmi közeledését.)
  A fentieken felülkerekedve talán azért nem jöttek be ezek a részletek, mert egyáltalán nem számítottam rá. Aki hozzám hasonlóan egy habos-babos, rózsaszín, unikornisos és szivárványos love storyt szeretne, az ettől a könyvtől nem fogja megkapni. Viszont mindezek ellenére nagyon megkapó, magával ragadó az írónő stílusa, és észre se vettem, hogy teljesen magukban szippantottak az egyes kis szócikkek, s szinte egyszerre befaltam az egészet. Hilde humora egyedülálló, rendkívül szarkasztikus és ironikus, ami különösen közel áll a szívemhez. Sok esetben tetszett az is, hogy ismert történelmi szereplőket emelt a történeteibe, s kicsavarta az ismert eseményeket. A legtöbb esetben bejött ezek abszurditása is. Némely esetben valóban elgondolkodtam azon, hogy akár így is megeshettek volna a leírt történetek és mindössze apró kis nüanszokon múlt a jobb befejezés lehetősége. Ám sokszor kiérződött az erőltetés is, például a jetis történet esetében.

  Miután megszoktam a fentebb is taglalt elemeket, egy egészen pozitív élménnyé alakult át a könyv (főként az iróniának köszönhetően). Egyre jobban vonzanak az északi szerzők, szóval ebben az évben biztosan fogok még barangolni náluk.


Hilde Østby: A vágyakozás enciklopédiája

Eredeti cím: Leksion om lengsel
Fordította: Pap Vera-Ágnes
Kiadó: Park 
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 238 oldal
Ára: 3500 forint (keménytáblás, védőborítós)
A kiadó honlapjáról 20% kedvezménnyel rendelhetitek meg! (ITT)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése